Yaşam

Neoliberal Finansallaşmanın Siyasi Kökenleri kitabıyla ekonomiye farklı bir bakış

ENSONHABER’İ TWİTTER’DAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

Kitapta Greta R. Kripper, dünyadaki finansal çılgınlığın, paniğin ve çöküşlerin dibine inerek finansallaşmayı tarihsel sosyoloji perspektifinden okumak isteyenlere bir pencere açıyor. Kitap, “Finansallaşma Nedir?”, “ABD’de Finansal Deregülasyonun Sosyal Politikası”, “Reagan Yönetimi Küresel Ekonomiyi Keşfediyor” ve “Amerikan Para Politikasının Oluşumu” başlıklı bölümlerden oluşuyor.

Çalışma, 1970’lerde politikacıların karşılaştığı bir dizi siyasi, ekonomik ve sosyal ikilem üzerinden ABD ekonomisinin finansallaşma sürecinin izini sürüyor.

Michigan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde akademisyen olan Krippner, finansal faaliyetlerin giderek daha baskın hale geldiği ABD ekonomisinde son birkaç on yılda geniş tabanlı bir dönüşüm olan finansallaşmaya atıfta bulunuyor.

alternatif bir bakış açısı

Hükümetin 1960’ların sonları ve 1970’lerin kriz koşullarından kurtulma çabalarının ABD ekonomisinde finansa doğru kaymanın tohumlarını nasıl ektiğini vurgularken, aynı zamanda mevcut finansallaşma görüşlerine alternatif bir bakış açısı sunuyor.

Sayfa: 328

Finansallaşma üzerine bir gözlem

Finansallaşmaya ilişkin son bakış açısı, finansa dönüşü daha tarihsel dönemlere işaret eden ve onu sermayenin küreselleşmesinden önce gelen kapitalist gelişmenin bir aşaması olarak yorumlayan Marksist ve dünya sistemleri teorileri tarafından temsil edilmektedir.

Bu literatür, devlet hareketlerinin etkileşimini ve finans departmanına yönelimi şekillendirme sürecinde alınan sağlam stratejik kararları yakalamada daha başarılıdır, ancak o kadar yüksek bir soyutlama düzeyinde analiz eder ki, diğer yaklaşımlarda bulunan mekanizmalar burada gözden kaçar. .

haberakincilar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu