Haber

Mehmet Şimşek: “Alım Gücünü Arttırmanın Tek Yolu Enflasyonu Kalıcı Olarak Düşürmek, Kolay Olmayacak!”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldığı canlı yayında enflasyon ve KKM’ye ilişkin açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası’nın döviz müdahalelerinin KKM’den gelen talebe yönelik olduğunu belirtirken, Körfez’den gelecek finansmana yönelik görüşmelerin içeriğini de anlattı.

Şimşek: “İlk ev için kredilendirmede değişiklik yapmayacağız ama ikinci ve sonraki evleri krediyle desteklemeyeceğiz.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV canlı yayınında ekonomik gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kredilerle ilgili yeni düzenlemeleri anlatan Bakan Şimşek, ilk evin kredilendirilmesi konusunda herhangi bir değişiklik yapmayacaklarını ancak ikinci ve sonraki evleri krediyle desteklemeyeceklerini söyledi.

Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program’ın önceliğinin enflasyonu tek haneye düşürmek olduğunu anlatarak, “Geçmişte başardık, yine başaracağız.” dedi.

Döviz Korumalı Mevduatın geleceğine ilişkin konuşan Bakan Şimşek, “Bir çıkış programımız var, kademeli olacak.”

Bakan Şimşek, kredilere getirilecek yeni düzenlemeyi açıklarken, “Yüzde 140 büyüyen krediyle enflasyonla mücadele olmaz” ve ilk konut için kredi verme konusunda herhangi bir değişiklik yapmayacaklarını ancak kredi verme konusunda herhangi bir değişiklik yapmayacaklarını söyledi. artık ikinci ve sonraki konutlar için kredi desteği vermeyecek.

Şimşek: “Taşıt kredilerinde açıkça sınırlayıcı bir bakış açımız var.” Bu alandaki krediyi ciddi anlamda sınırlandıracağız” dedi.

Küresel finansal koşulların sıkılaştığı bir dönemden geçtiğimizi belirten Bakan Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Programın hedeflerine ilişkin mesajlar verdi.

OVP’de ilk önceliğin enflasyonu yeniden tek haneye düşürmek olduğunu belirten Bakan Şimşek, “Bu zor bir süreç ama mümkün. “Geçmişte başardık, yine başaracağız” dedi ve şöyle devam etti:

MTP’nin üç temel bileşeni vardır. Bunlardan biri de ülkemizin karşı karşıya olduğu en önemli makroekonomik sorunlardan biri ile baş etme meselesidir. Enflasyonu makul seviyeye, tek haneye indirecek bir program. Programın ikinci bileşeni mali disiplindir. Üçüncü değerli malzeme; yapısal reformlar.

Şimşek, Döviz Korumalı Mevduat uygulamasının geleceğinden de bahsetti. KKM’den çıkış programlarının olduğunu belirten Şimşek, “Kademeli olacak.” söz konusu.

Şimşek uyguladıkları programla ilgili şunları söyledi: ‘Benim izlenimim şu; Genel olarak programın hedefleri gerçekçidir. “Enflasyon tahminlerindeki değişiklikler tabloyu daha iyi anlamamızın bir sonucu olarak ortaya çıktı” derken, döviz kuruyla ilgili açıklaması dikkat çekti:

Aralık 2021 ile yaklaşık Mayıs 2023 arasında döviz kuru belli bir seviyede tutuldu. Onu kuru ve serbest bıraktık. Olağan döviz kuru etkisi var. Sürekli değişen bir konu. Geçirilebilirlik zamanla azalacaktır. Niceliksel sıkılaşma diye bir kavram var. İlk adımı orada attık. KKM’den yanıt gelmedi, yanıt verdik.

Şimşek, döviz kuruna ilişkin ise, “Bizim bir kur hedefimiz yok. Aslında tahminlerin de olmaması lazım. Biz bir program yaptık, programın farklı etapları var. Bugünden haziran ayına farklı bir bakış açısı.”

Şimşek, kredi kartlarına ilişkin düzenlemeye ilişkin de açıklamalarda bulundu.

1 Eylül itibarıyla yıllık kredi kartı kredi hacminde yüzde 140 civarında artış yaşandı. İki kattan fazla enflasyon. Bu kadar yüksek kredi hacmiyle enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız.

Bakan Şimşek, Körfez ülkelerine yaptığı ziyaretler ve kaynak girişleriyle ilgili olarak, “Türkiye’de program ve yatırım için kaynak ararken ilk önce dost ülkeleri ziyaret ettik. Birleşik Arap Emirlikleri büyük destek verdi ve 51’e yakın program açıkladı. milyar dolar.”

Bu programın önemli bir bileşeni de deprem yaralarını iyileştirmeyi amaçlayan 8,5 milyar dolarlık tahvil ihracıdır. İhracatın finansmanı için de 3 milyar dolarlık tahvil ihraç edeceğiz. BAE’nin 51 milyar doların yaklaşık 27 milyar dolarını yenilenebilir enerjiye yatırmasıyla birlikte toplam 11,5 milyar dolarlık tahvil ihracının gündemde olduğu belirtiliyor. Olağan depolamadan, güneşe, rüzgâra vs. başta teknoloji olmak üzere sanayiye, turizme yatırım yapılmasını öngörüyorlar.

Şimşek, Dünya Bankası’nın açıkladığı 35 milyar dolarlık kaynağa destek bulduklarını belirtti.

Merkez Bankası Başkanımızla birlikte Dünya Bankası lideriyle uzun bir toplantı yaptık. Onlara programımızı anlattık. Ayrıca programımızı desteklemek için mevcut 17 milyar dolarlık planlamaya ek olarak 18 milyar dolar daha tahsis edeceklerini söylediler. Dünya Bankası’ndan toplam 35 milyar dolarlık paket Türkiye’ye sunulacak.

KKM adına konuşmayı tercih etmediğini belirten Şimşek, önceliğin programı hayata geçirerek rezerv biriktirmek olduğunu belirtti. Bir stratejilerinin olduğunu ve ilerlemenin kademeli olacağını belirtti. KKM yapan vatandaşlara da “Merhametler olsun” dedi.

Merkez Bankası’nın dolara müdahalesine ilişkin Şimşek, KKM getirilerine döviz sağlandığını ve taleplerin karşılandığını belirtti. Bunun bir müdahale olarak algılanmaması gerektiğini belirtti. Açık hedefi korumak için rezerv harcamalarında “bildiğim kadarıyla böyle bir şey yok” dedi.

Vatandaşı enflasyona maruz bırakmayacaklarını ancak alım gücünü artırmanın tek yolunun enflasyonu kalıcı olarak düşürmek olduğunu belirten Şimşek, “Önümüzdeki dönemde bu programı sabırla uygulamamız gerekiyor. Bunun bir takım maliyetleri olacak. kolay olmayacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu