Laboratuvarda üretilen etler, evcil hayvan mamaları için onay aldı
İngiltere, laboratuvarda üretilen yapay etin insanlar için olmasa da, kedi ve köpekler için satışını onaylayan ilk Avrupa ülkesi oldu.
İngiltere merkezli Meatly şirketi, web sitesinde yapılan duyuruya göre artık kültür tavuk içeren evcil hayvan gıda ürünleri satma yetkisini aldı. Şirket, yeni yapay tavuk eti içeren ürününü bu yılın sonlarında satışa çıkarmayı umuyor ve önümüzdeki üç yıl içinde endüstriyel hacimlere ulaşmak için operasyonlarını büyütmeyi planlıyor.
Şirketin üretim süreci, bir tavuk yumurtasından alınan küçük bir hücre örneğiyle başlıyor ve bu hücreler daha sonra sıcaklık ve asitlik gibi değişkenleri kontrol eden bir kuluçka makinesinde besleniyor. Ayrıca hücrelere vitamin, mineral ve amino asit sağlayarak et haline gelinceye kadar büyümeleri sağlanıyor.
Laboratuvarda et üretmenin ana amacı, endüstriyel tarımın doğal dünya üzerindeki etkisini azaltmak olarak gösteriliyor. Bazı tahminlere göre tarım, küresel olarak tüm sera gazı emisyonlarının yüzde 8,5’inden doğrudan sorumlu ve yüzde 14,5’i de tarımla ilişkili arazi kullanımı değişikliğinden (ormansızlaşma gibi) kaynaklanıyor.
Bazı kanıtlar bunun önemli olabileceğini öne sürse de, evcil hayvan mamasının bu yüke ne kadar katkıda bulunduğu net bir şekilde bilinmiyor. Bazı araştırmalar, ABD’deki evcil hayvan yemi emisyonlarının ABD et tüketimiyle ilişkili emisyonların yaklaşık yüzde 25 ile 30’u arasında bir oranı oluşturduğunu öneriyor. Ayrıca laboratuvarda üretilen etli mamalar, çiftlik hayvanlarının bakımıyla ilgili endişeleri de ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.
Ancak, avantajlarına rağmen kültür etinin halk tarafından kabul edilmesi pek kolay gözükmüyor. Bazı Avrupa ülkeleri, laboratuvarda üretilen etin yükselişine karşı çıkıyor. Geçtiğimiz yıl İtalya, ülkenin zengin gıda mirasını ve vatandaşlarının sağlığını korumak amacıyla laboratuvarda üretilen yapay etin satışını yasakladı.