Teknoloji

Japonya’nın Ay’a iniş aracı bu ürkütücü fotoğrafı dünyayla paylaştı

Japonya’nın SLIM uzay aracı Ay yüzeyine baş aşağı inişbir hafta sonra tekrar çalışabildim . Japonya’nın ilk Ay görevi muhtemelen bu beklenmedik dönüşün ardından “araya” girdi ve uzay aracının son görüntüsü gün batımından önce çekildi. SLIM uzay aracının yerleşik kamerasıyla 1 Şubat’ta çekilen bu görüntüde, Ay’ın yakın tarafındaki iniş alanı olan Shioli kraterinin yamacında ürkütücü gölgeler görünüyor.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı, SLIM ile yeniden bağlantı kurulduktan 3 gün sonra görüntüyü yayınladı. Ekip, kazara ters düşen robot uzay aracını enerji tasarrufu amacıyla 20 Ocak’ta kapattı. Ancak SLIM’in güneş panelleri doğru yöne bakmadığı için iniş aracı güç üretemedi. Dünya’daki görev kontrolörleri eninde sonunda güneşin açısının değişeceğini ve iniş aracını yeniden başlatabileceklerini düşündüler ve düşündükleri de buydu; Dokuz gün sonra SLIM uykudan uyandı ve yeniden çalışmaya başladı.

Pazartesi gününden bu yana uzay aracı, kraterin etrafındaki kayaları multispektral spektral kamerayla analiz ediyor. JAXA, bilim adamlarına Ay’ın oluşumu hakkında söyleyebilecekleri nedeniyle iniş noktasını seçti. Önde gelen teorilerden biri, Ay’ın büyük bir nesnenin Dünya ile çarpışmasından sonra oluştuğudur. Eğer bu doğruysa, Ay’ın mantosunun büyük bir kısmı Dünya’daki kayalara benzeyebilir. Gökbilimciler, kraterin yüzeyine yakın bir yerde Ay’dan fırlatılan manto malzemesinin daha ileri araştırmalara örnek sağlayabileceğini düşünüyor.

JAXA, Google tarafından tercüme edilen bir açıklamada, “Elde ettiğimiz büyük miktarda veriye dayanarak, Ay’ın kökenine ilişkin gizemi çözmeye yardımcı olacak kayaları tanımlamaya ve minerallerin kimyasal bileşimini tahmin etmeye devam ediyoruz.” dedi.

Her ne kadar uzay aracını Ay’a baş aşağı indirmek planın bir parçası olmasa da, JAXA ekibi bunun görevin ana hedefi olan “kesin iniş” hedefine ulaştığını söylüyor. Uzay ajansı yetkililerine göre veriler, iniş aracının hedefinden en fazla 10 metre uzakta olduğunu doğruladı; Bu, 11 metre veya daha az bir mesafeyle karşılaştırılır.

Ay’a gece çöktüğünde uzay aracı artık uyku durumuna geçti. Çünkü Ay’ın bir dönüşü yaklaşık 27 Dünya günü sürer ve Ay’ın artık güneş ışığı almadığı ve “ay gecesi” olarak adlandırılan bu dönem yaklaşık iki hafta sürer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu