Ekonomi

Finansal İstikrarı Güçlendirmeyi Amaçlıyor

‘MALİ İSTİKRARI GÜÇLENDİRME HEDEFİ’

ekonomi 3,5 saat süren Uyum Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yapıldı. “Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde güncel ekonomik gelişmeleri ve öncelikli ekonomi politikalarını görüşmek üzere bu dönemin ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Enflasyonla mücadelede değerli adımlar atıldı. Bu dönemde, yaşanan sarsıntının bütçe üzerindeki etkilerinin hafifletilmesi ve kaynak tahsisinin güçlendirilmesi amacıyla alınan vergi düzenlemeleri ve kemer sıkma tedbirleri ile finansal istikrarın pekiştirilmesi ve sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.”

Bugünkü toplantıda öncelikle mevcut makroekonomik gelişmeler ile bütçe görünümünün değerlendirildiği ifade edilerek, “Ekonomide öngörülebilirliği artıracak ve beklentilere yön verecek Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları gözden geçirildi. OVP ile birlikte makroekonomik hedefler ve yapısal reformlar gözden geçirildi.Politikalarımız güncellenecek,önümüzdeki 3 yıllık yol haritası sunulacak.İlgili tüm tarafların istişaresiyle hazırlanacak OVP’nin yatırım ortamını artırarak yatırım ortamına değerli katkılar sağlaması bekleniyor. deprem harcamaları hariç, bütçe açığının milli gelire oranını AB standartlarında tutacak bir yaklaşıma devam edilecektir.Toplam maliyeti 104 milyar dolara ulaşan depremle ilgili tüm kurumlar uyum içinde hareket etmeli ve deprem bölgesindeki ekonomik ve sosyal hayatın rehabilitasyonu bütçe imkanları dahilinde gerekli değişiklikler yapılarak yapılmalıdır. Kurumların kendilerine öncelik vermesi sağlanacaktır.”

“Bu kapsamda toplantıda, fiyat istikrarı ile birlikte finansal istikrarın devamı için Merkez Bankası’nın sorumluluğunda olmayan alanlarda atılabilecek adımlar ele alındı. Para politikasının genel çerçevesi hakkında bilgi verildi ve son dönemde atılan miktarsal sıkılaştırma adımları ve Döviz Korumalı Mevduat (KKM) ile ilgili gelişmeler değerlendirildi.Eğitim merkezlerine sağlanan devlet katkısının etkinliği özel olarak değerlendirilerek, tasarruf ve aktiviteyi artırıcı kararlar alındı.Çalışmalar Otomotiv ve gıda perakende sektöründe son yıllarda arz-talep istikrarını bozacak şekilde meydana gelen stokçuluk ve haksız uygulamalar ile bunlara bağlı fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için yürütülen çalışmalar ve ilerlememizi sağlayacak gündem önerileri değerlendirildi. Yüzyılda daha da güçlenerek, bu süreçte ilgili tüm kurumlarımızın uyum, işbirliği ve tam uyum içinde çalışma kararlılığı vurgulanmıştır. İhracatı ve potansiyel büyümeyi daha da güçlendirecek, istihdam artışını destekleyecek, tasarrufları artıracak ve cari açıkta kalıcı iyileşme sağlayacak aktif ve kararlı adımlar eşgüdüm içinde uygulanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu